AlmaLinux 8

AlmaLinux 8

  • Операционна система: almalinux 8

Описание

AlmaLinux 8 е създадена, като стабилна и сигурна алтернатива на CentOS след анонса на Red Hat за промяна на модела на лицензиране и поддръжка на CentOS. Проектът AlmaLinux 8 бе обявен през януари 2021 година от общността на CloudLinux и поставен под ръководството на Gregory Kurtzer - създател на проекта CentOS.

AlmaLinux 8 е безплатна операционна система с отворен код, базирана на Red Hat Enterprise Linux (RHEL) 8, има съвместимост с RHEL и използва същите пакети и функции. Първата версия на AlmaLinux 8 бе пусната на пазара на 30 март 2021 година и предлага дългосрочна поддръжка (LTS) от 10 години.

Оттогава AlmaLinux 8 продължава да се развива и подобрява своите функционалности, като включва нови версии на софтуерни пакети и подобрения в ядрото и сървърните приложения. AlmaLinux 8 е съвместима с Docker и Kubernetes и предоставя множество инструменти за управление на системата, включително DNF пакетен мениджър, Cockpit управление на сървъри, Systemd управление на услуги и други. AlmaLinux 8 е предназначена за потребителите, които търсят стабилна, безопасна и надеждна операционна система за своите сървъри.